понедељак, 24. октобар. 2011. 20:10
Fabrički sladoled je dosta skup ali uz našu pomoć moći ćete porodicu i prijatelje da počastite pravim domaćim sladoledom. Ovo je osnovna masa za sladoled od vanile od koje se može dodavanjem raznog pasiranog voća i aroma (kafe, ruma, topljene čokolade i sl.) praviti i druge vrste. U toku smrzavanja treba više puta promešati sladoled kako bi masa bila jednoličnija i vazdušastija.
Varijanta 1
Umutite 3dl mleka sa 3 žumanceta, 3 kašike šećera i kesicom vanilin šećera. Masu kuvajte na pari ali pazite da ne provri da se ne bi zgrušalo. Kad sklonite s vatre umešajte kašičicu putera. Prohlađeno stavite u zamrzivač.
Kada je upola zamrznuto umešajte jedan umućeni šlag (i eventualno neko pasirano voće ili otopljenu čokoladu) i vratite u zamrzivač da se sladoled sasvim stegne.
Varijanta 2
Umutite sneg od 4 belanca i 4 kašike šećera i kesicom vanilin šećera. U to dodajte lagano žumanca.
Posebno umutite 2 kesice šlaga pa sjedinite sa predhodnom masom i stavite u zamrzivač. Neko voće ili druge dodatke umešajte u napola smrznuti sladoled.