среда, 14. септембар. 2011. 12:09
Kolači koji se s pravom zovu medeni. Nema ni trunke šećera u njima, samo med.
Potrebno je:
350 g MEKOG brašna
Kašičica cimeta
1 kesica sode bikarbone
Pola kašičice mlevenog karanfi lića
350 g meda
125 g margarina
2 jaja
80 g suvog grožđa
200 g oraha
Pomešajte brašno, cimet, karanfi lić i sodu bikarbonu. U šerpi zagrejte do vrenja med i margarin. Sklonite sa vatre i dodajte brašno, treba dobro izmešati da nema grudvica. Kad se testo ohladi dodajte jedno jaje i dobro izmešajte, zatim stavite drugo jaje i ponovo izmešajte da dobijete glatko testo. U testo umešajte sitno seckane orahe i suvo grožđe. Ostavite testo da malo odstoji. Testo možete stavljati u kalupe za šapice ili samo kašičicom istresati gomilice na pleh obložen papirom za pečenje. Ovi kolači jako narastu kad se peku i zato treba kalipe samo do pola napuniti ili slagati gomilice testa sa velikim razmakom. Medenjake peći oko 15 minuta na 200 C. Iz kalupa treba vaditi medenjake dok su još topli. Ovi kolači mogu dugo da stoje u dobro zatvorenoj kutiji. Probajte ove medenjake i tako da, umesto grožđica, stavite sitno neseckane komadiće čokolade.