


среда, 14. септембар. 2011. 11:09
Potrebno je:
400 gr lisnatog testa,
svežeg ili zamrznutog
1 žumance
Za nadev:
6 tvrdih krušaka
1 kašika limunovog soka
100 ml belog vina
150 grama
samlevenih badema
2 kašike meda
4 kašike slatke pavlake
12 klinčića
12 semenki suncokreta
3 kašike želea od ribizle
Listove lisnatog testa staviti jedan do drugog. Odlediti ih pre toga ako je potrebno. Zagrejati rernu na 220ºC a pleh obložiti papirom za pečenje. Oljuštiti i prepoloviti kruške. U posudu za kuvanje staviti vino i limunov sok, dodati kruške pa ih poklopljene kuvati 5 minuta na slaboj vatri. Potom skinuti sa šporeta i ocediti. Izmešati badem, med i pavlaku za nadev. Na brašnom posutoj površini razviti testo na debljinu 3 mm. Izrezati 12 kruškolikih oblika s peteljkom. Izbosti viljuškom a sredinu premazati nadevom ostavljajući rub od 1 cm. Položiti kruške kao na slici a rubove testa premazati žumancetom pomešanim sa 2 kašičice vode. Ukrasiti klinčićima i suncokretovim semenkama. Peći 15-20 minuta pa tople premazati želeom od ribizla.