четвртак, 9. јун. 2022. 10:06
Srpski domaćini koji i danas drže do tradicije će svakog svog gosta dočekati i sa čašicom domaće rakije. Jednostavno, rakija je deo srpske kulture, tako da je apsolutno sastavni deo dočeka gostiju, jer se na taj način njima pokazuje poštovanje.
A osim čuvene šljivovice, rakija od kajsije, inače poznata kao kajsijevača, smatra se jednom od najpopularnijih. Zbog svog specifičnog ukusa, kajsijevača i neretko dunjevača, odnosno rakija od dunje se svrstavaju u vrlo atraktivna alkoholna pića u našoj zemlji.
Samim tim i nije naročito iznenađenje što se upravo rakija od kajsije u većini ugostiteljskih objekata smatra ekskluzivnim aperitivom. Njen specifičan miris i izuzetno bogat ukus, osnovni su razlozi zbog kojih rakija od kajsije smatra jednim od srpskih najpopularnijih alkoholnih pića.
Zašto je rakija od kajsije toliko popularna ?
Ne samo da je generalno rakija od kajsije popularna u celoj našoj zemlji, nego su i gotovo svi koji su imali prilike da je probaju, svesni koliko je njen ukus specifičan, pa zato vrlo često u ugostiteljskim objektima kao aperitiv naručuju upravo kajsijevaču, a ponekad i rakiju od dunja.
Posebno je zanimljiv podatak da pripadnice nežnijeg pola, koje žele da uživaju u ukusu nekog aperitiva biraju upravo ovu vrstu pića. Upravo to je i razlog što se u žargonu rakija od kajsija naziva ženskom, a u zavisnosti od toga da li konkretni ugostiteljski objekat vodi računa o tome ili ne, rakija od kajsija se za dame servira u posebnim, damskih čašama. Sve to ima uticaja na užitak prilikom njenog konzumiranja.
Kao osnovni razlog za toliku popularnost rakije od ove vrste voća se često navodi njen specifičan ukus. Poznato je da kajsija spada u red vrlo aromatičnih voćki, a uzevši u obzir da njihova sezona prilično kratko traje, to ljudi vrlo često nisu u prilici da uživaju u ukusu kajsije, koliko bi želeli. Ali im svakako u tome može pomoći rakija od kajsija, posebno ona koja se priprema na tradicionalni način i spada u red domaćih rakija.
Mnogi ljudi koji proizvode ovu vrstu rakije često navode da imaju ograničena sredstva, odnosno da je potrebno da obezbede veliku količinu voća, kako bi dobili ne tako veliku količinu ove vrste rakije. Sve to zajedno, sa specifičnim ukusom su razlozi zbog kojih je rakija od kajsija okarakterisana kao jedan od najpopularnijih alkoholnih napitaka u celoj našoj zemlji.
Koja vrsta kajsije se koristi za pripremu rakije ?
Da bi rakija od kajsija bila maksimalno kvalitetna nije dovoljno samo ispoštovati sve korake tokom njene proizvodnje, već je zapravo najbitnije da se koriste adekvatne sirovine. U principu je potpuno bez svrhe da se poštuju svi koraci u toku procesa proizvodnje rakije, ako se ne obezbedi voće koje je vrhunskog kvaliteta. Upravo zato od godine do godine i zavisi kakvog će kvaliteta da bude rakija od kajsije.
Mnogi proizvođači rakije od ovog voća smatraju da je kajsija, koja sazreva rano jedna od najboljih za pripremu rakija. Uopšteno rečeno, radi se o voću koje važi za najbolje, primarno zato što plod rane kajsije može da teži čak i do više od 100 grama.
Iako se krupna rana kajsija u većini slučajeva preporučuje kao najbolji izbor sirovina za proizvodnju rakije, ima još drugih vrsta, koje takođe mogu da budu korišćene prilikom proizvodnje rakije. Takozvana sorta poznata kao Kečkemetska ruža i koja je inače dosta rasprostranjena na području naše zemlje, neretko se koristi u proizvodnji. Jedna od boljih sorti kajsije koja je poznata kao Mađarska, a koja se takođe može pohvaliti krupnim plodom, čiji plod ponekad može da dostigne i oko 50 g.
Nešto veći plod ima sorta poznata kao Roksana, a u drugoj polovini jula se mogu ubirati plodovi i sorte Novosadska rodna, koja je specifična za Srbiju i čiji plod teži i do 80 grama.
Kada se vrši proizvodnja, neophodno je naravno da bude u potpunosti ispoštovan proces prerade voća, odnosno svi koraci koji su bitni za taj proces, ali da bi rakija od kajsija imala zaista fenomenalan ukus, možda i najbitnije jeste da budu odabrane kvalitetne sirovine.
Na koji način se proizvodi rakija od kajsije ?
Kao što je navedeno, da bi proizvođači bili u potpunosti zadovoljni ukusom i kvalitetom, koji rakija od kajsije treba da ima, ne samo da je važno da se pridržavaju pravila o predviđenih pet osnovnih koraka u procesu proizvodnje, nego je podjednako, a možda čak i važnije da vode računa o tome koju vrstu kajsije će izabrati, odnosno da obezbede sirovine vrhunskog kvaliteta.
Čak i samo jedan korak u procesu proizvodnje ako ne bude bio ispoštovan, to će bez ikakve sumnje da utiče i na finalni proizvod, odnosno na kvalitet i ukus same rakije.
A da bi rakija od kajsije bila vrhunskog kvaliteta, izuzev obezbeđivanja odgovarajućih sirovina i poštovanja koraka u procesu proizvodnje, svakako je neophodno i odgovarajuće znanje, kao i beskrajno strpljenje, te želja da baš vaša rakija od kajsije bude najbolja.
Nakon što bude izvršeno branje plodova koji će biti korišćeni u proizvodnji, potrebno je da kajsija bude na odgovarajući način pripremljena za proces fermentacije. A to dalje znači da nakon pranja voća, odnosno odvajanja onoga koje je neupotrebljivo, sledi proces odvajanja koštica i dodavanje kvasca za proces fermentacije, kao i odgovarajućih enzima.
Obično manji proizvođači ove vrste rakije navode da je vrlo važno odvojiti koštice od kajsije pedantno, kako rakija od kajsije ne bi gorčila. Zato, ukoliko pijete ovo rakiju i niste baš oduševljeni njenim ukusom, koji je u takvim situacijama obično opor, možete biti sasvim uvereni da koštice nisu bile odvajane u toku procesa proizvodnje. Pojedini proizvođači to ne čine, prosto zato što je sam postupak odvajanja koštica izuzetno zahtevan i naporan, ali oni koji ispoštuju to pravilo će moći da se pohvali time da je njihova rakija od kajsije zaista vrhunskog ukusa.
Isključivo u zavisnosti od toga kolika je količina voća u pitanju, postupak pasiranja može da bude obavljen na jedan od dva načina. Obično proizvođači koji imaju na raspolaganju manju količinu voća postupak pasiranja obavljaju ručno, dok oni koji se ozbiljnije bave proizvodnjom rakije od ove vrste voća postupak pasiranja obično obavljaju uz korišćenje namenskog uređaja.
Posle toga je potrebno dodati kvasac i hranu za kvasac, odnosno specijalne enzime za rakiju. Međutim, postoje ljudi koji u toku procesa proizvodnje rakije od ove vrste voća odlučuju da ne dodaju enzime, iako ima i onih koji to čine, prosto zato što pripremljena masa ili kljuk u tom slučaju treba da bude tečnija, a to dalje utiče na proces destilacije. Naime, ako je u pitanju tečniji kljuk, onda je mnogo manja verovatnoća da će doći do zagorevanja u toku tog postupka, što će svakako da se odrazi i na kvalitet same rakije.
Fermentacija je naredni korak, koji moraju ispoštovati svi ukoliko žele da njihova rakija od kajsije bude kvalitetna. A da bi se to dogodilo, potrebno je vremena, prosto zato što se fermentacija uglavnom vrši prirodnim putem i na taj način se zadržava aroma rakije. Vrlo je važno u tom slučaju obezbediti i odgovarajući sud za fermentaciju, te održavati takozvani kljuk na optimalnoj temperaturi između 18 i 20 stepeni. Mnogi proizvođači rakije od ove vrste voća ostavljaju da fermentacija traje između 7 do 10 dana, a kako bi u tom periodu opala količina šećera za 10 do 15%.
Potrebno je da vode računa i o tome kako vrše postupak hlađenja, kako ne bi došlo do preteranog hlađenja. Destilacija je naredni korak koji moraju ispoštovati svi proizvođači, a koja se uglavnom odvija u tradicionalnim kazanima i izrađeni su uglavnom od bakra. Baš od procesa destilacije i zavisi koliko će biti jaka rakija.
Nakon poštovanja svih ovih koraka, rakija od kajsije vrlo brzo posle toga može da bude konzumirana.