Svi članci iz kategorije Prerada voća i povrća
Šljivovica rakija – brend po kome se...
09.06.2022 10:06 | Prerada voća i povrća, Voćarstvo
Kažu da ukoliko želite da bolje upoznate neku zemlju, najbolji načini je da upoznate gastronomske specijalitete po kojima je poznata, ali i pića. A s obzirom na to da je šljivovica rakija jedno od najpoznatijih pića, po kome se sada već naša zemlja prepoznaje u celom svetu, jasno je zbog čega mnogi strani turisti koji posećuju…Detaljnije
Jedno od najukusnijih...
09.06.2022 10:06 | Prerada voća i povrća, Voćarstvo
Srpski domaćini koji i danas drže do tradicije će svakog svog gosta dočekati... Detaljnije
Rakija od dunje se naziva i...
09.06.2022 10:06 | Prerada voća i povrća, Voćarstvo
Čuvena dunjevača, odnosno rakija od dunje se uz takođe čuvenu kajsijevaču, odnosno rakiju... Detaljnije
Da li polako iščezavaju...
06.06.2022 15:06 | Pekarska industrija
Ako ste imali priliku da u skorije vreme posetite prestonicu Srbije, sigurno ste... Detaljnije
Destilerije Beograd
05.05.2022 12:05 | Prerada voća i povrća
Koju ulogu imaju destilerije u proizvodnji rakije ? Ukoliko ste ljubitelj konzumiranja rakije bilo koje vrste, vrlo je verovatno da se niste baš bavili time kako u praksi izgleda proizvodnja rakije, odnosno da li postoje destilerije Beograd ili su isključivo locirane u ruralnim područjima naše zemlje, te generalno kako od određenog voća nastaje tako ukusan napitak….Detaljnije
Mesare Beograd
05.05.2022 12:05 | Mesna industrija
Koje standarde moraju da poštuju mesare u Beogradu i Srbiji? Takozvani HACCP standard (Hazard Analysis and Critical Control Point), odnosno Analiza opasnosti i kritične kontrolne tačke je vrlo značajan za proizvodnju i prodajnu namirnica. U pitanju je sistem kontrole kvaliteta, koji imaju obaveze pored ostalih da poštuju i mesare u Beogradu. Osnovni cilj koji HACCP standard…Detaljnije
Vrste vina – upoznajte ih
05.12.2011 02:12 | Industrija pića
Danas u svetu postoji više od 10.000 vrsta i podvrsta grožđa koje su sve rezultat prirodne selekcije veoma velikog uticaja generacija vrednih uzgajivača. U narodu najčešća podela vina je ona po boji gde se vina dele na crna, roze i bela. Zatim prema sadržaju šećera na suva, polusuva, poluslatka i slatka. Dok je osnovna podela vina…Detaljnije
Proizvodnja kajmaka u industrijskim uslovima rada
02.09.2011 11:09 | Mlekarska industrija
Kajmak dobijen tradicionalnim postupkom, od prizvođača do proizvođača veoma je neujednačenog kvaliteta. Radi standardizacije proizvodnje i svojstava, neophodno je da se proizvodnja kajmaka prilagodi i prenese u industrijske uslove. Time bi bila omogućena bolja prodaja kajmaka na domaćem i stranom tržištu. Proizvodnja kajmaka vrši se u zemljama Jugoistočne Evrope, Male Azije i Bliskog Istoka. U Srbiji…Detaljnije
Pesticidi u bocama vina
29.08.2011 21:08 | Industrija pića
Gospodin Adam Morganstern, izdavač časopisa Organic Wine Journal, objedinio je oprečne stavove o razlikama i sličnostima vina poreklom iz konvencionalne i organske proizvodnje. Zahvaljujći njemu u prilici smo da vidimo rezultate o kontaminaciji ostataka pesticida u vinima u Evropi. Studija Evropske radne grupe o pesticidima (Pesticide Action Network-PAN) pronašla je da su 100% vina iz konvencionalne…Detaljnije
Proizvodnja šljive – tehnološki postupci prijema i...
26.08.2011 17:08 | Prerada voća i povrća
Dok sveža šljiva može da se čuva do 40 dana na temperaturi od -2oC do +2oC, zamrznut proizvod skladišti se na temperature nižoj od -18oC, a rok upotrebe je 2 godine. Šljiva, (Prunus domestica) je jedna od najrasprostranjenijih voćnih kultura u našem regionu, broj stabala šljive čini oko 50% ukupnog broja stabala svih vrsta voća. Kada…Detaljnije
Glavobolja – koja vina je uzrokuju, a koja ne
17.08.2011 17:08 | Industrija pića
Glavobolja često muči vinopije posle obilnijega konzumiranja vina. Zašto neka vina uzrokuju glavobolju, a druga ne ostavljaju taj neugodan trag? Analizirajući s fiziološkog gledišta pojedine sastojke vina, ponajpre upozoravamo na alkohol, jedan od najvažnijih sastojaka vina. U vinu se osim najzastupljenijeg etilnog alkohola pojavljuju u malim količinama i mnogi drugi alkoholi koji na ljudski organizam deluju…Detaljnije
Vino od jabuke – zdravlje u čaši
15.08.2011 11:08 | Industrija pića
U Francuskoj, Nemačkoj, Belgiji, Češkoj i još nekim zemljama voćno vino, a naročito vino od jabuke , nalazi velik broj ljubitelja. Da bi se priredilo dobro voćno vino, voće treba odabrati, jer svako voće ne daje željene osobine tom piću. Dobro je znana stara izreka u narodu (u zemljama u kojima se proizvodi vino od jabuke…Detaljnije
Proizvodnja mleka – ekonomika i tehnološke pretpostavke
13.08.2011 13:08 | Mlekarska industrija
Osnovne mere kojima proizvođači mogu delovati na popravljanje položaja su povećanje mlečnosti po grlu, pre svega kvalitetna proizvodnja mleka na koju, osim uslova držanja grla, najviše utiče ishrana (cena koštanja hrane određuje cenu koštanja mleka za više od 50%) i racionalizacijom proizvodnje (smanjenje utrošaka materijala i troškova ishrane, smanjenje utrošaka ljudskog rada i slično). Kod ulaganja…Detaljnije
Njeguški pršut na tradicionalan način
13.08.2011 13:08 | Mesna industrija
Kada je u pitanju njeguški pršut, obrada butova je faza u proizvodnji koja zaslužuje posebnu pažnju i znanje. But treba odvojiti od polutki rezom koji prolazi kroz karlični zglob, tako da jabučica butne kosti ostane u butu. Odstranjuju se krsne i karlične kosti, kao i kosti repa. Nožice se odsecaju a koža sa slaninom ostaje na…Detaljnije
Kobasica i salama – kako ih napraviti
13.08.2011 13:08 | Mesna industrija
Kobasice se dele u dve grupe: sveže i trajne kobasice. Kobasica se pravi od presnog mesa i masnoće. Meso se ne sme oprati jer od suvišne vode kobasica može da se pokvari. Meso se od krvi obriše čistom krpom. Prerađuje se samo potpuno ohlađeno meso. Pošto meso nije obareno, dakle bakterije nisu uništene, mora se strogo…Detaljnije