среда, 14. септембар. 2011. 11:09
Sastojci
Za prhko testo:
150g margarina
80g kikirikija
80g šećera
1 jaje
200g oštrog brašna
50g gustina
1 vanilin šećer
1 kašičica praška za pecivo
Za karamel:
80g šećera u prahu
2,5 dl slatke pavlake
50g maslaca
150g kikirikija (ili lešnika)
Za čokoladni preliv:
100g čokolade za kuvanje
200g mlečne čokolade
2,5 dl slatke pavlake
2-3 kašike limunovog soka
Priprema
Od brašna, gustina, praška za pecivo, margarina naseckanog na listiće, jaja, mlevenog kikirikija, šećera i vanilin šećera napravite prhko testo. Ostavite ga u frižideru oko sat vremena. Nakon toga oklagijom razvaljajte testo, stavite ga u namazan i pobrašnjen lim veličine 30×35 cm i pecite u rerni zagrejanoj na 200ºC oko 15 minuta.
Za to vreme pripremite karamel. U posudu uspite šećer u prahu i zagrevajte ga na laganoj vatri dok ne dobije zlatno-žutu boju. Posudu maknite s vatre, dodajte margarin, zatim pavlaku, koju morate dodavati polako, uz stalno mešanje. Promešajte i nastavite da kuvate na laganoj vatri dok se šećer ne istopi. Na kraju umešajte kikiriki. Karamel malo ohladite, pa izlijte na ispečenu i ohlađenu podlogu od prhkog testa.
Mlečnu čokoladu i čokoladu za kuvanje izlomite na manje komade i istopite na pari. Slatku pavlaku stavite da prokuva, pa je prelijte po rastopljenoj čokoladi. Mešajte dok ne dobijete jednoličnu glatku masu, kojoj na kraju dodajte limunov sok. Čokoladni preliv prelijte preko karamela s kikirikijem. Ostavite kolač da se ohladi i poslužite naseckanog na male kockice.