


понедељак, 19. септембар. 2011. 03:09
Potrebno je:
250 g brašna
175 g šećera
1 prstohvat soli
1 jaje
125 g maslaca ili margarina
750 g zrelih šljiva
3 žumanca
narendana korica 1/2 limuna kašičica cimeta
75 g mlevenih lešnika
2 kašike mleka
Od brašna, 75 gr šećera, soli, jaja i maslaca umesite testo i ostavite na hladnom mestu, zamotano u foliju otprilike 1 sat. Šljive operite, očistite i naseckajte. Umutite dva žumanca sa preostalim šećerom, limunovom koricom i cimetom. Šljive dobro ocedite i pomešajte sa kremom od jaja. Rernu zagrejte na 200 stepeni. Razvijte testo, stavite ga u kalup i oblikujte rub kao na slici. Pospite pržene lešnike po testu a zatim stavite nadev u sredinu. Preklopite trakama od testa koje ste prethodno odvojili. Pomešajte mleko i preostalo žumance i time premažite trake od testa. Kolač pecite 30-40 minuta dok ne dobije zlatno-žutu boju.