субота, 17. септембар. 2011. 18:09
Svake godine, u 42 zemlje širom Evrope, Srednjeg istoka i Afrike, tim stručnjaka kompanije Alltech, na čelu sa predsednikom dr Pirsom Lajonsom, održi seriju predavanja na kojima predstavi najnovija dostignuća i tehnologije namenjene onima čija je delatnost stočna hrana i prehrambeni proizvodi. Ove godine predstavljena je stočna hrana pod nazivom Optigen, proizvodu na bazi organski vezanog selena- Sel-Plex, konceptu dobijanja energije iz celuloze i drugim inovativnim tehnologijama i proizvodima.
Prema rečima čelnih ljudi Alltech-a, postrojenje za proizvodnju bioproteina Optigen upravo se instalira u fabrici kvasca u Senti a još jedno takvo postoji samo u SAD-u. Inače jedan kilogram ovog bioproteina, namenjenog za ishranu goveda u proizvodnji mesa i mleka, prema njihovim rečima, treba da zameni 8-10 kg soje i time znatno utiče na profitabilnost. Ova stočna hrana biće namenjena domaćem tržištu, za prodaju u zemlje u okruženju, pa sve do Irske.
Kada je proizvod Sel-Plex u pitanju, iako je na našem tržištu već prisutan, još jednom je ukazano na njegovu važnost. Selen predstavlja važan deo imunološke funkcije, kako ljudi tako i životinja a takođe utiče na povećanje produktivnosti kod životinja.
Osvrćući se na porast cena žitarica i njihovu upotrebu u proizvodnji energije, u Alltech-u kažu da obezbeđivanje izvora energije ne treba da se vrši na uštrb izvora hrane. “I neće ako se snage fokusiraju na efikasnost i zdravstveni aspekt i iskoristimo nove tehnologije korišćenja vlakana kao izvora energije i celuloze kao osnovnog obnovljivog izvora energije” kažu u Alltech-u. To je razlog zašto ova kompanija realizuje koncept prve seoske biorafinerije sposobne da preradi lokalno uzgajane žitarice i celulozni materijal sa velikim potencijalom proizvodnje biomase. Fermentacija na čvrstom supstratu – osnovno opredeljenje Alltecha, ključni je deo te inicijative.
Planovi Alltech-a u Srbiji
Govoreći o planovima i investicijama u Srbiji, dr Pirs Lajons rekao je da je stara fabrika kvasca u Senti uređena i dograđena tako da danas predstavlja važan Alltech-ov centar za proizvodnju različitih proizvoda koji se prodaju širom sveta. Dr Lajons kaže da je samo ugradnja opreme za novo postrojenje za proizvodnju Optigena investicija vredna dva miliona dolara, bez prateće tehnologije. Istovremeno, prema njegovim rečima, vrši se instaliranje destilatora za metan, kako bi mogli da se koriste nus proizvodi iz kojih se dobija energija a takođe se vode razgovori o izgradnji biorafi nerije.
“Nigde u svetu niko nije uspeo da dobije etanol iz celuloze. Naši stručnjaci u Kentakiju su to postigli pre tri nedelje i u početku smo razmišljali da pogon gradimo u Kentakiju, ali zašto prvi pogon ne bi bio u Srbiji?” kaže Lajons.
Fabrika je vrednosti četrdeset do četrdeset pet milona dolara, planirano je da zapošljava 100 ljudi i da iz nje izlazi više proizvoda. Proizvodiće se etanol a baviće se i vezivanjem ugljen-dioksida pomoću algi. Baveći se proizvodnim potencijalima Srbije, Dr Lajons je izneo i neke zanimljivosti: “Sa jednog hektara zemlje u Srbiji može se proizvesti 80 galona biodizela, ako je zasejana soja. Kada je reč o kukuruzu, na istom hektaru dobićete 400 galona, ali ako imamo alge možemo dobiti 500 galona”. A njegovi planovi vezani za Srbiju idu i dalje. Naime, dr Lajons u aprilu planira da dovede grupu investitora iz SAD, među kojima ističe osnivača KFC-a (Kentucky Fried Chicken), Džon Vajn Brauna, kao i eksperte za uzgoj ćurki, patki i svinja. Takođe, kao veliku mogućnost Srbije on ističe proizvodnju mleka i mlečnih proizvoda.