


понедељак, 12. септембар. 2011. 14:09
70% mešavina stočne hrane sadrži antibiotike, bez obzira da li su životinji potrebni ili ne. Njihovom konstantnom upotrebom dolazi do mutacije bakterijaai rezidue završavaju u mleku i mesu. Zato se moderna industrija stočne hrane okreće ka prirodnim aditivima, te otuda i masovna upotreba probiotika.
Izraz ‘’probiotički preparat’’ se koristi za dodatke hrani sa živim mikroorganizmima, koji se koriste za zamenu ili dopunu mikroflore probavnog trakta i očuvanje zdravlja životinje. Upotreba probiotika ima za cilj da smanji upotrebu antibiotika u ishrani grla, što je više moguće, i da proizvodi budu lišeni štetnih rezidua. Upotreba probiotika za rezultat ima povećanje mlečnosti, telesne mase, otpornosti životinja, bolje iskorišćenje hranljivih materija, kvalitetnije proizvode stočarstva i ekološki bolju okolinu. Za postizanje ovih ciljeva potrebno je primeniti najnovija naučna saznanja i tehnologiju uz stalnu obuku i usavršavanje poljoprivrednih stručnjaka i odgajivača u praksi i redovnu kontrolu proizvodnih pokazatelja gajenih životinja.
Dodavanje živih ćelija kvasca u proizvodnji mleka
Žive ćelije kvasca su deo ishrane muzne stoke više od pola stoleća, a primena se naglo povećava u poslednjem periodu. One su nusproizvodi ili proizvodi vrenja u pivarstvu i gajenja u prisustvu kiseonika na organskim podlogama. Zbog visoke hranljive vrednosti (40 % suve materije su aminokiseline) korist dodavanja u hrani je sledeća: povećava se količina mleka, proteina i masti; bolje je konzumiranje suve materije hrane i veća je telesna masa mladih teladi. U buragu životinje stvaraju se optimalni pH uslovi tokom varenja ugljenih hidrata; povećana je proizvodnja propionata a smanjena emisija metana i gubici svarljive energije; biološki postaju dostupni, u helatnoj formi, mikroelementi hrane – magnezijum, cink, bakar, mangan, selen, kobalt i kalijum – što poboljšava razvoj i otpornost grla; broj anaerobnih celulo- i hemicelulolitičkih bakterija se povećava za 10 puta i bolje je varenje celulozne biomase; poboljšava se protok tečnog medijuma iz buraga u creva kao i apsorpcija svarenih materija. U smeše koncentrata za muzna grla se dodaje npr. preparat Yeasture u količini od 1 kg po toni.
Dušan N. Kovačević, dipl.ing.