


четвртак, 5. мај. 2022. 12:05
Ne samo da se radi o izuzetno lekovitom proizvodu, već je zabeleženo i vrlo brzo delovanje meda. Karakteriše se kao posebna vrsta prirodne hrane, koja je naročito specifična po svom energetskom sastavu, inače vrlo složenom.
Prodaja meda usmerena je na cvetni i šumski, koji se i karakterišu kao dve osnovne vrste ove prirodne hrane. U Srbiji konkretno, najčešće se mogu naći u prodaji bagremov ili livadski med.
Kako je osnovna podela na cvetni i šumski, tako je i sasvim logično da cvetni med potiče od pčela koje prikupljaju cvetni nektar, a šumski med je onaj koji nastaje od prikupljanja cvetnog nektara i nektara sa različitih vrsta drveća. Obično se cvetni med smatra kvalitetnijim, jer je utvrđeno da ima više minerala i ostalih hranljivih materija nego šumski.
Kroz istoriju, med je često bio korišćen kao zamena za šećer. Kako je vreme odmicalo i proizvodnja meda rasla, tako je sve više ljudi bilo svesno njegovih lekovitih karakteristika.
Na prvom mestu se smatra da med utiče blagotvorno na celokupan organizam jačajući njegove odbrambene snage. Jedan od razloga zašto je prodaja meda na visokom nivou jeste i taj što utiče pozitivno na probavu i cirkulaciju, a primećeno je i da pomaže obnavljanju krvi i tkiva, te da jača srčani mišić.
Zahvaljujući svom sastavu, koji podrazumeva obilje lekovitih elemenata, med ima pozitivan učinak i na organizam kada je izložen stresnim situacijama. Uz sve to potpomaže uklanjanju toksina iz ljudskog organizma, a poznato je da med ima i antibakterijsko i protivupalno dejstvo.
Vrlo je lak za probavu, a poznat je i po tome što povećava nivo energije u organizmu, te pomaže i kod nesanice.
U zavisnosti od toga koja vrsta meda je u pitanju, može da pokaže naročito blagotvorna dejstva za određene tegobe i stanja. Primera radi, prodaja meda od kestena je uvećana u poslednje vreme, prosto zato što je utvrđeno da on pomaže ljudima koji imaju oboljenje prostate, ali i creva i želuca. Blagotvorna dejstva meda od lipe mogu da osete ljudi koji pate od problema sa disajnim organima, kao i sa bešikom i bubrezima, ali ta vrsta meda nije preporučljiva kod onih koji imaju poteškoća sa krvnim pritiskom.
Vredne pčelice prikupljaju nektar sa različitih biljaka, te ga pretvaraju u med. Zapravo dok prikupljaju nektar, one ga u isto vreme mešaju sa prirodnim sokovima koji nastaju u njihovim organima za probavu i žlezdama.
Priroda je sve to vrlo lepo uredila, pa pčele koje su prikupile cvetni nektar zatim ga predaju onim pčelama, čija je uloga da ga sipaju u saće. Zanimljivo je da one tokom kog procesa razgrađuju saharozu na glukozu i fruktozu, odnosno grožđani i voćni šećer. Posle toga med zrije u saću, a zatim sledi prodaja meda.
Interesantan je podatak da količina vode pre sazrevanja meda u saću iznosi oko 40 do 50 procenata, a kada se smanji na oko 20 procenata, onda se smatra da je med to zreo i spreman za upotrebu.
U ovoj prirodnoj hrani se nalazi mnoštvo vitamina i minerala. Izuzev vitamina C i D, odnosno B 1, B 2, B 5 i B 6, u medu se nalaze i vitamini K i E. Prisutni su joj brojni minerali, a pored ostalih tu su gvožđe, jod i fosfor, zatim kalcijum, magnezijum i kalijum, kao i selen i cink, ali i mnogi drugi.
Treba imati na umu da je ovo odličan način zamene za beli šećer, pa ne čudi što je prodaja meda u našoj zemlji povećana, jer sve više ljudi shvataju benefite koje imaju od njegovog korišćenja.
Kada je u pitanju pravilno konzumiranje meda, to sve zavisi u principu od toga za koju svrhu se koristi i koja vrsta meda je u pitanju.
Uopšteno rečeno, radi se o namirnici koja može da bude konzumira na svakoga dana u manjoj količini, osim ako neka osoba nema alergijske reakcije na ovu namirnicu.
Još ako se uz med koristi i limun, zatim i biljni čaj po izboru, nema nikakve sumnje da će imati još bolji učinak.
Bez obzira koji med je u pitanju, prodaja je svakako na visokom nivou u našoj zemlji, ali se najčešće ljudi odlučuju za livadski ili bagremov med. A njih mogu konzumirati ili razmućene u mlakoj, odnosno hladnoj vodi, kao i u mlakom biljnom čaju ili jednostavno bez ičega, kada med zaista i pokazuje najveći učinak.