Svi članci iz kategorije Povrtarstvo
Supstrati – kako prepoznati najbolje
03.12.2011 15:12 | Povrtarstvo
Za razliku od tradicionalnog načina gajenja rasada, danas su nam na raspolaganju brojni supstrati, različitih proizvođača, koji se razlikuju po svom sastavu, osobinama, nameni, ali im je zajednička karakteristika da su fitosanitarno uglavnom potpuno bezbedni, te u tom smislu imaju ogromnu prednost u odnosu na tradicionalno korišćeni kompost iz tople leje ili pak zgoreli stajnjak. Među…Detaljnije
Polietilenske folije u...
03.12.2011 14:12 | Povrtarstvo
Upotreba plastike u poljoprivredi sve više dobija na zamahu, omogućivšI značajne prednosti u... Detaljnije
Amon F1 bolji od Srpskog...
23.11.2011 16:11 | Povrtarstvo
Amon F1 je eksperimentalni hibrid kupusa iz Superiora Velika Plana. Tokom 2006. ispitivan... Detaljnije
Proizvodnja paprike –...
03.11.2011 02:11 | Povrtarstvo
Po svom poreklu, paprika (Capsicum annuum L) je tropska biljka poreklom iz Centralne... Detaljnije
Folijarna prehrana i njen značaj
13.10.2011 09:10 | Povrtarstvo
U savremenoj poljoprivrednoj proizvodnji, osnovni motiv i cilj svakog proizvođača je visok i stabilan prinos, vrhunskog kvaliteta. Na prinos utiče veliki broj faktora koji, ukoliko nisu u optimumu, mogu značajno da smanje rod. Jedan od najbitnijih faktora (temperatura, svetlost, vazduh, zemljište, agrotehnika, sortiment) svakako predstavlja zemljište. Kvalitet i struktura zemljišta je od presudnog značaja za poljoprivrednu…Detaljnije
Proizvodnja semena i hibrida povrća
10.10.2011 23:10 | Povrtarstvo
Stalno napredovanje i usavršavanje u struci, istaknuti rezultati u naučno-istraživačkom i selekcionerskom radu u Institutu u Smederevskoj Palanci najpre u selekciji graška, a potom i lubenice, dinje i kukuruza šećerca, predstavljali su osnov da se dr Ivo Đinović otisne u svoj samostalni istraživački pohod i osnuje prvu privatnu selekcionu kuću „Superior“. Od svoga osnivanja 1993. godine…Detaljnije
Krastavac – omiljeno povrće starih Rimljana
10.10.2011 22:10 | Povrtarstvo
Krastavac je u našim krajevima poznat kao povrće još iz starog Rima. Gajili su ga i drugi stari narodi: Grci, Egipćani, Kinezi, Indusi… Po nekim autorima krastavac potiče iz Afrike, po drugima iz Istočne Indije, ali nije isključeno da je bio prisutan u spontanoj flori na oba kontinenta. U Indiji se krastavac koristi preko 3000 godina, a…Detaljnije
Polinacija u naprednoj prozvodnji voća i povrća
16.08.2011 16:08 | Povrtarstvo
Zašto termin polinacija Oprašivanje i oplodnja su procesi koji kod nekih cvetnica teku u povoljnim uslovima spontano, zahvaljući anemofi liji, ali se u naprednoj tehnologiji gajenja voća i povrća isključivo koristi entomofilija, za razliku od indukovanih metoda korišćenjem mehaničke stimulacije, ili biljnih hormona, odnosno veštačke oplodnje. Pošto se radi o čitavom skupu integrisanih mera i aktivnosti,…Detaljnije
Mini povrće – mnogo manje, a jednako ukusno
11.08.2011 17:08 | Povrtarstvo
Mini povrće je za relativno kratko vrme napunilo džepove proizvođača i pobralo simpatije svojih potrošača.Težnja proizvođača da uzgaja kulturu čiji su prinosi znatno niži, a cene veće od onih za povrće standardne veličine zvuči nelogično, ali nikako to i nije. Dugogodišnja težnja proizvođača učinila je, uz obilno đubrenje i navodnjavanje i uz intenzivnu zaštitu i razvoj…Detaljnije
Proizvodnja rasada povrća
09.08.2011 11:08 | Povrtarstvo
Proizvodnja rasada jedan je od najvažnijih segmenata proizvodnje povrća iz razloga što od njega izravno ovisi i uspjeh cele proizvodnje. Osim toga proizvodnja povrća iz rasada puno je sigurnija, pre dolazi do plodonošenja i berbe, a zbog ujednačenijeg rasporeda biljaka u polju formirani plodovi su krupniji i ujednačeniji. Iako proizvodnja rasada povrća u našoj zemlji ima…Detaljnije
Plavi patlidžan – kako ga uzgajati
09.08.2011 02:08 | Povrtarstvo
U medicinskoj enciklopediji plavi patlidžan je opisan kao vrlo otrovna biljka. Gaji se zbog plodova koji se u ishrani koriste samo kao prerađeni, kuvani ili pečeni, nikada sveži. Plavi patlidžan je tropska biljka iz porodice pomoćnica poreklom iz Azije, tačnije iz Istočne Indije, gde i danas postoji mnoštvo divljih formi. To je biljka koja je u…Detaljnije
Stajsko đubrivo – organsko peletirano đubrivo
09.08.2011 01:08 | Povrtarstvo
Najvažnije organsko đubrivo svakako je stajnjak. Stajnjak predstavlja osnovno đubrivo jer sadrži sve hranjive elemente potrebne za ishranu biljaka. Pored hranjivih elemenata, zahvaljujući svojim organskim sastavima, stajsko đubrivo popravlja fi zičke, hemijske i biološke osobine zemljišta. S toga je njegov značaj nezamjenljiv. Stajsko đubrivo se redovno tokom jeseni razbacuje po poljoprivrednim proizvodnim površinama (povrtnjacima, voćnjacima i…Detaljnije
Morač – začin s Mediterana
09.08.2011 01:08 | Povrtarstvo
Morač , komorač, slatki kopar, finokio, fenel, sve su to naši i strani nazivi za vrstu koja na Primorju živi kao divlja, aromatična biljka. Potiče iz Mediterana. Nije onda ništa neobično što se najviše gaji u Italiji i Francuskoj. Dalmatinci ubiru lišće samoniklog morača i od njega spravljaju jela i začine. Koristili su ga stari Egipćani,…Detaljnije
Likopen iz paradajza – lek za prostatu
09.08.2011 01:08 | Povrtarstvo
Paradajz je zaista rajska biljka. Sa protokom vremena dolazi se do sve više saznanja o njegovoj lekovitosti. Tako, u poslednje vreme, sve je više informacija o lekovitosti jednog sastojka paradajza, njegovog crvenog pigmenta zvanog likopen kome se pripisuje najvažnija uloga u sprečavanju pojave raka prostate, od koga oboljevaju mnogi muškarci stariji od 50 godina. Uloga koju…Detaljnije
Uzgoj paradajza na otvorenom polju
09.08.2011 01:08 | Povrtarstvo
Uzgoj paradajza može se vršiti gotovo na svim zemljištima. Međutim, najbolja su laka, propustljiva, strukturna i ocedna zemljišta, bogata humusom. Za kasnu proizvodnju mogu se koristiti i nešto teža zemljišta. Paradajz treba gajiti u plodoredu jer u monokulturi značajno smanjuje prinos (za 30-40%). U plodoredu on dolazi na prvo mesto i veoma dobro reaguje na đubrenje…Detaljnije
Uzgoj dinje II deo
08.08.2011 12:08 | Povrtarstvo
Uzgoj dinje u visokim plastenicima je noviji trend u svetu i veoma je ekonomičan, s obzirom na prinose veće za 50-100 % i izvanredan kvalitet plodova. Važno je napomenuti da sazrevanje plodova i berba kasni u odnosu na uobičajeni način gajenja za otprilike desetak dana, te da je potrebno još 150-180 dopunskih radnih dana po hektaru,…Detaljnije
Uzgoj dinje I deo
05.08.2011 15:08 | Povrtarstvo
Porast i razviće dinje (Cucumis melo L.) uslovljeni su dužinom dana, intenzitetom svetlosti i temperaturom. Uspešan uzgoj dinje moguć je pri dužini dana većoj od 8 časova, sa niskom oblačnošću i relativnom vlažnošću vazduha, kao i manjim količinama padavina, s obzirom da visoka vlažnost pogoduje razvoju fitopatoloških oboljenja. Velike razlike u dnevnim i noćnim temperaturama, povoljno…Detaljnije
Cikorija – ukusna ukrasna salata
05.08.2011 15:08 | Povrtarstvo
Cikorija je biljka koja živi u spontanoj flori Evrope i Azije, odakle vodi i poreklo. Kao kulturna biljka gaji se od 13. veka. Poznata su dva varijeteta – lisnata I korenašica, poznata kao radič. Jedna forma cikorije služi za proizvodnju surogata kafe – u te svrhe se koristi koren. Kao i kod endivije, može biti jednogodišnja…Detaljnije
Beli luk – kako ga uzgajati
05.08.2011 15:08 | Povrtarstvo
Pomnogim osobinama, beli luk se izdvaja iz grupe lukova. Tretira se kao jednogodišnja vrsta koja se razmnožava vegetativno. U našim uslovima klime i dužine dana, nikada ne donosi seme. Mogao bi se posmatrati i kao višegodišnja biljka ako lukovica ostane u zemlji, iz nje, na proleće raste busen mladog luka, koji ako se ostavi, može da…Detaljnije
Uljana repica – tehnologija proizvodnje
05.08.2011 14:08 | Povrtarstvo
Gajenje uljane repice kao i svake druge ratarske ili povrtarske biljke ima svojih specifi čnosti. Za njeno uspešno gajenje potrebno da se poznaju klimatsko – edafski činioci rejona kako bi se primenile odgovarajuće agrotehničke mere u cilju što boljeg iskorišćavanja genetičkog potencijala za prinos semena i sadržaj ulja u semenu. Plodored Uljana repica se mora gajiti…Detaljnije