Svi članci iz kategorije Prerada voća i povrća

Šljivovica rakija – brend po kome se...

09.06.2022 10:06 | Prerada voća i povrća, Voćarstvo

Kažu da ukoliko želite da bolje upoznate neku zemlju, najbolji načini je da upoznate gastronomske specijalitete po kojima je poznata, ali i pića. A s obzirom na to da je šljivovica rakija jedno od najpoznatijih pića, po kome se sada već naša zemlja prepoznaje u celom svetu, jasno je zbog čega mnogi strani turisti koji posećuju…Detaljnije

Jedno od najukusnijih...

09.06.2022 10:06 | Prerada voća i povrća, Voćarstvo

Srpski domaćini koji i danas drže do tradicije će svakog svog gosta dočekati... Detaljnije

Rakija od dunje se naziva i...

09.06.2022 10:06 | Prerada voća i povrća, Voćarstvo

Čuvena dunjevača, odnosno rakija od dunje se uz takođe čuvenu kajsijevaču, odnosno rakiju... Detaljnije

Šljiva kao srpski brend

03.12.2011 17:12 | Voćarstvo

uzgoj sljive

U svetu imamo prepoznatljiv proizvod, kao što je malina, ali nešto slabije je... Detaljnije

Orah – voćka čudnovata

03.12.2011 17:12 | Voćarstvo

orah

Orah kao vrsta voća ima vrlo široku primenu u različitim oblastima: u ishrani ljudi, medicini, drvnoj i kožnoj industriji. Pa ipak, do Drugog svetskog rata, a i neko vreme iza rata, pravih zasada u Srbiji nije bilo. Najčešće su usamljena stabla gajena na međama između komšijskih njiva. Iz kljunova ptica ispadali su plodovi oraha. Plodovi su…Detaljnije

Malina i njena nutritivna vrednost

03.12.2011 16:12 | Voćarstvo

proizvodnja malina

Pitali jednom jednog seljaka, kako to da on kao proizvođač duvana ne puši, a on im odgovori da ako bi pušio onda ne bi imao od čega da živi! Srbija godišnje proizvede oko 80.000 t maline, od toga izveze oko 80% u smrznutom stanju, 10-15 se preradi u džem, sok i slične proizvode, tako da se…Detaljnije

Prozivodnja jagode – laka zarada ili ne?

03.11.2011 02:11 | Voćarstvo

proizvodnja-jagode

Robna prozivodnja jagode u svetlu novih tržišinih zahteva Poslednjih par sezona promet jagode obeležile su nove tendencije i kretanja uslovljena, prvenstveno otvaranjem tržišta, povremenim uvozom i velikom i raznovrsnom ponudom na domaćem i na okolnim tržištima. Takođe je došlo i do laganog pomeranja u načinu prometa, kao i do promena u potrošačkim navikama i u specifičnim…Detaljnije

Proizvodnja sadnica – kako to rade u Italiji

13.10.2011 09:10 | Voćarstvo

sadnice

Osnovu uspešne i savremene proizvodnje voća predstavlja adekvatna proizvodnja sadnica. Proizvodnja sadnica nameće potrebu obilnog korišćenja nauke i tehnike, a to je moguće samo u dobro organizovanim voćnim rasadnicima, koji raspolažu pre svega dovoljnim površinama plodnog zemljišta, mogućnošću navodnjavanja, stručnim kadrovima i savremenom opremom. Jedan takav savremeni, dobro organizovani voćni rasadnik imali smo priliku da posetimo…Detaljnije

Proizvodnja jagode u zaštićenom prostoru i na otvorenom...

13.10.2011 08:10 | Voćarstvo

proizvodnja jagode

Poslednjih par sezona promet jagode obeležile su nove tendencije i kretanja uslovljena, prvenstveno otvaranjem tržišta, povremenim uvozom i velikom i raznovrsnom ponudom na domaćem i na okolnim tržištima. Takođe je došlo i do laganog pomeranja u načinu prometa, kao i do promena u potrošačkim navikama i u specifičnim vidovima tražnje za industrijsku preradu. U prošloj godini…Detaljnije

Organska poljoprivreda – osnovni principi

13.10.2011 08:10 | Voćarstvo

Organska poljoprivreda

Organska proizvodnja u svetu zahvata najveće površine u Australiji i to 10,6 miliona hektara, zatim sledi Evropa sa 5,1 milionom hektara, dok se na trećem mestu nalazi Južna Amerika sa 4,7 miliona hektara. U Evropi, Italija zauzima prvo mesto sa 1.168.212ha, pa zatim Velika Britanija, Nemačka i Španija. Šta je organska poljoprivreda? „Organska poljoprivreda je proizvodni…Detaljnije

Proizvodnja kupine – tehnologija gajenja i nove sorte

29.08.2011 21:08 | Voćarstvo

proizvodnja kupine

Kada je u pitanju proizvodnja kupine Srbija predstavlja voćarsku velesilu u svetu sa tendencijom da se nađe na čelu kao vodeći proizvođač i izvoznik ove kulture. Prema poslednjim objavljenim podacima prvi proizvođač u 2005. godini bile su SAD sa 31.000 t, zatim Meksiko sa 26.500 t, Kina sa 26.000 t pa Srbija sa 25.000 t, a…Detaljnije

Loganberry – crvena kupina

29.08.2011 20:08 | Voćarstvo

loganberi malina

Postoje mnogobrojni međuvrsni hibridi sitnog, jagodičastog voća, među kojima se naročito ističe loganberry hibrid između maline i kupine. Dobijen je slučajno, u Kaliforniji, u mestu Santa Kruz, još 1881. godine. Američki sudija i advokat, baštovanhortikulturist, amater, James Harvey Logan (1841-1928), nije bio zadovoljan sa osobinama svojih sorti kupina, pa ih je ukrštao da bi kombinovao njihove…Detaljnije

Čuvanje jabuka u komorama

18.08.2011 15:08 | Voćarstvo

zelena jabuka

Na čuvanje jabuka, osim uslova u samoj hladnjači utiču i klima, zemljište, rad u voćnjaku, optimalna primena agrotehničkih mera i pravilna berba. Jabuka je voćna vrsta koja uvek ima tržište i može da se čuva duže vreme, čak i u običnim uslovima, ali na nižim temperturama (pojedine sorte, tipa Ajdared u običnim hladnjačama se čuvaju i…Detaljnije

Srpska malina – ponos Arilja

09.08.2011 13:08 | Voćarstvo

srpska malina

Nikola Tesla, Đavolja Varoš, Dragačevski sabor trubača u Guči, Exit, vaterpolo, šljivovica… Spisak se širi svakim minutom razmišljanja o brendovima koji mogu biti ili apsolutno jesu predstavnik zemlje na izlazu iz tranzicije, smeštenoj među brdima Balkana, među ljudima punih ponosa i inata. Međutim, na predugoj listi najkvalitetnijih proizvoda, najfinije umetnosti, i najveličanstvenije prirode Srbije, malo je…Detaljnije

Sorte kivija – koju odabrati

09.08.2011 12:08 | Voćarstvo

kivi

 Kivi je relativno nova kultura kod nas i o izboru njenih sorata za gajenje u našoj zemlji raspravljalo se tek u novije vreme. Prema značaju sorte kivija mogu da se podele na sorte za proizvodne zasade i perspektivne sorte a obzirom da je kivi dvodomna voćka, na ženske sorte (sorte kivija sa funkcionalno ženskim cvetovima) i…Detaljnije

Proizvodnja maline – tehnologija prerade

09.08.2011 12:08 | Voćarstvo

malina

Procenjuje se se da je 2007.god. u Srbiji na 15.000 hektara proizvodnja maline (sveže) dostigla 80.000 tona na parcelama koje ne prelaze 0,5 ha. Zbog malih prinosa kada je u pitanju prozvodnja maline (5,3 t/ha) i velike razlike u otkupnoj ceni i ceni duboko zamrznutih proizvoda maline, isplativost proizvodnje i prerade bila je izuzetno velika, preko…Detaljnije

Marela – voćka budućnosti

09.08.2011 11:08 | Voćarstvo

marela

Jednostavnim kalemljenjem pupoljaka ili kloniranjem preko kulture tkiva “in vitro” možemo dobiti novu sortu marele sa kasnijim zrenjem i na taj način produžiti sezonu berbe i potrošnje svežih plodova. Ova voćka ima izvanredan ukus. Slađa je od višnje a kiselija od trešnje. Neke sorte su samooplodne što je važno znati, jer ljudi često izbegavaju da je…Detaljnije